neděle 8. listopadu 2015

Nebydlím sama

Bydlím ve starém domě. Mám ho ráda, ale má své zvlášnosti, vrtochy a tajemství. A je to biologicky velmi aktivní dům. Kromě homo sapiens obývá dům spousta dalších živých organismů. Od těch nejjednodušších z rostlinné říše, plísní a řas, až po živočichy s kožichem či bez. Některé tvory mám záměrně. Svého pejska, svého kocoura, své dcery. Někteří jsou však jen nezvaní spolubydlící.


Jakmile se venku ochladí, nastěhují se do domu myši. V různém množství. Většinou to vyřeší soustava pastiček a invaze je pro daný rok zvládnuta, zase až do dalšího podzimu. To, že bydlím s kočkou, je jistá výhoda, ale kocour je velmi štědrý a dobrosrdečný a považuje za správné mi z kořisti přinášet dárky. Je to sice velmi hezké, ale přiznám se, že najít rozespalá ráno v předsíni půl myši je zážitek, který bych si ráda odpustila.

Na půdě s námi asi žijí kuny. Jejich hlasité projevy se podobají projevům sousedů v paneláku – občas nám s velkým randálem předusají nad hlavou, strop duní, ale vzhledem k tomu, že na půdu se špatně chodí, nechává mě to v klidu. Doufám, že tam nevyvedou nic tragického. Nemám s nimi žádnou smlouvu o podnájmu ani o náhradě škod.

http://www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/1089-gusta/zdjecie/6951
Další sezónní nájemník je podle znalců plch, možná nějaká myšice. Projevuje se podobně jako kuny, občas vyděsí mé studenty v učebně. V soustředěném tichu při testu se najednou ozve velmi hlasité cupitání po sádrokartonovém podhledu. Je to trošku nepříjemné, protože pocit, že by se ten neznámý tvor mohl prohrabat mezi nás, není fajn. Ale zatím to nikdy neudělal, světla fungují, takže dráty mu asi nechutnají, a nebydlí tam dlouho, zřejmě sloužím jen jako krátkodobé ubytování před stěhováním do něčeho trvalejšího. Ale opakuje se to každý rok, jsme prostě populární.


Poslední tvor je pravděpodobně z říše duchů. Od začátku, co tady bydlíme, slýcháme v zadní části domu podivný zvuk. Připomíná ťukání pingpongového míčku puštěného na stůl. Ťuk......ťuk....ťuk...ťuk ťuk ťuk, až do ztracena. Nevím, co tento zvuk vydává, ale slyšely to už i návštěvy, takže to není rodinná halucinace. Asi tu s námi bydlí duch hráče stolního tenisu.



Žádné komentáře:

Okomentovat