úterý 28. července 2015

Letní čtení

Je léto, čas odpočinku, veder, dovolených, grilování, nových zážitků, fajn zábavy s přáteli … nenapadá mě víc klišé spojovaných s tímto ročním obdobím, ale určitě by se ještě něco našlo. Pro mě je to doba, kdy mám nejen čas, ale i sílu číst. Miluju knížky, ale během školního roku, kdy za týden nestihnu přečíst ani páteční a sobotní noviny, které odebírám, na knihy prostě nemám energii. Jednak padám do postele úplně groggy a pak, když se ponořím do knihy, nevím, kdy přestat, a nocovky si v plném pracovním týdnu fakt nemůžu dovolit.

Takže teď si to opravdu užívám. Volnější pracovní rozvrh nechává energii potřebnou na čtení, ráno se budím brzy a je světlo, takže můžu vzít knihu do ruky i před tím, než vstanu a rozjedu svůj denní režim. Jen nesmím zapomenout, že přeci jen pracuji a hlídat si čas, protože dnes ráno jsem se začetla a pak měla na klasiku zuby-vlasy-oblečení asi osm minut. Přes den se taky najde spousta volného času, takže můžu číst, číst a číst.

Začala jsem knihou, kterou mi dovezla mladší dcera jako suvenýr ze Skotska, The Cat Who Went Up the Creek (česky Kočka, která věděla kudy kam) od Lilian Jackson Brown. Pro mě novinka, ale autorka napsala přes dvacet knížek, a protože inklinuju k jakémusi sbírání sérií, mám před sebou dlouhou cestu, pokud se rozhodnu přečíst si všechno. Knihovna není nafukovací, takže velmi vážně uvažuju o tom, že si na podzim koupím čtečku e-knih, právě pro tyto případy knížek na jedno použití, přečíst, užít si to a jít dál. Jinak se moje knihovna brzy propadne o patro níž.

Další, právě dočtená kniha, je Broken Harbor (česky Ztracený přístav) od Tany French. Tu mám od kamarádky, která mě zásobuje novinkami na knižním trhu, zejména detektivními a v angličtině. Má úžasný přehled o nových knihách mnoha žánrů a pro naši partu kamarádek funguje jako veřejná knihovna. Sejdeme se v hospodě na pivo a víno, jedna přinese pár knížek na vrácení a další si je zase odnese. Myslím, že musí mít rozpůjčovanou půlku své knihovny. Já tu mám na poličce od ní ještě další tři a toto léto je hodlám přečíst a vrátit. S nějakým „půjčovným“ k tomu.

Kdysi existovala edice Čtení na dovolenou. Knihy lehké na váhu i obsahem. Prostě letní zábava k vodě, do autobusu nebo na pláž. Nepotřebuji nutně speciální edici a pláž mi letos určitě nehrozí, ale letní čtení si vzít nenechám. Takže zítra další knížka. Jen ještě nevím, co to bude.


3 komentáře:

  1. Tak takovou kamaradku bych si taky prala :-) ja ted ctu Vyhnani Gerty Snirch (uz podruhe) a i kdyz to neni letni oddychovka, tak doporucuju precist :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že se věcem s touto tématikou vyhýbám. Nějak hrůzy války i po ní přesahují mé chápaní a moc mě ničí. Před lety jsem (taky v létě) přečetla Chlapec v pruhovaném pyžamu, je to příšerný příběh, ale to, že je vše viděno očima desetiletého chlapce, mi pomohlo to zvládnout. Stojí za to si to přečíst, ale zanechalo to ve mně takový vryp, že podruhé už to číst nechci. Teď jdu na Muž jménem Ove.

    OdpovědětVymazat
  3. A příště si dám pozor, abych méně používala slovo "to" :-)

    OdpovědětVymazat