neděle 30. srpna 2015

Švestky, švestky, švestky

Dozrávají švestky. Tedy ono to asi nejsou švestky, ale pro jednoduchost jim tak říkám. Strom jsem nesázela, tak jeho správný název vskutku netuším a je mi to dost jedno. Každý rok padá na zem spousta modrofialových plodů, krásně sladkých, ale bohužel velmi atraktivních pro mravence, vosy a včely. Ne že bych neměla ráda ovoce, ale přetahovat se o každou švestku s pěti včelami či vosami je fakt otrava. Bohužel ty nejsladší jsou právě ty padané. A až na konci léta se dá očesat celý strom a je konečně pokoj.

Včera jsem byla nějak pracovně naladěná, takže kromě praní prádla a vaření oběda jsem se dala i do sbírání a zpracování švestek. Vzhledem k tomu, že jsem nezačala zrovna s ranním rozbřeskem, brzy ze mě venku crčel pot jak voda ze sprchy v reklamě na Cillit Bang a v kuchyni to nebylo lepší, protože jsem v troubě pekla maso. Ale švestky jsem posbírala, přebrala, tu lepší část přepasírovala na dřeň a tu dala zamrazit. Jednoduchá zmrzlina bez cukru, barviv, stabilizátorů a emulgátorů, přitom velice poživatelná. Dostavil se opojný pocit z dobře vykonané práce.

Pak se dostavil poněkud odlišný pocit. Něco je špatně. Pach připalovaného jídla se mísil se sladkou vůní švestek. Nadšená z toho, jak se mi podařilo zpracovat malinkou část úrody, jsem zapomněla na maso v troubě. Naštěstí to ještě nenabylo katastrofálních rozměrů, masu jsem poskytla první pomoc a nový pekáč, původní šťávu jsem oželela a trošku nastavila druhou. Oběd byl nakonec docela dobrý.









Ráno jsem se šla projít po zahradě. Na zemi opět spousta padaného ovoce. Nechcete někdo švestky?



Žádné komentáře:

Okomentovat